BIVACCO F.LLI FANTON

Forcella Marmarole, Auronzo di Cadore
Team: Massimo Galeotti, Marco Plazzogna

The high-mountain refuge lies in a strategic position on the trail Alta via n.5 in the Dolomites. The new building rises up at a height of 2.661 meters a.s.l., around 800 meters higher than the previous ruined structure. Positioned over the saddle, overlooked by the peaks of the mount Froppa on the left side, and surrounded by the big mountainous amphitheater of the Marmarole, the refuge gives onto the Baion Valley. A single elongated window, placed over the table, frames the valley which culminates on the right with the municipality of Auronzo. The orientation of the refuge follows the north-east south-west axis. The entrance faces the north-east side: a small portico hides three steps conducing to the walking floor.

Personal space is priceless in a place like a refuge, where volumes are minimized to optimize the inner temperature without the use of mechanical equipment.

The internal organization is designed to make the best use of space depending on the number of the guests/hikers present in the structure, which has been divided into three parts. The central section comprises the entrance, storage for the equipment, closets and shelving to contain all the required material, and seats with a small folding table. Other two sections constitute the rooms, designed to be symmetric and containing six beds each.

The beds are shelves that work as a countertop where it is possible both to lie down and to sit, since they are not aligned respecting the classical structure of bunk beds – three beds on one side and three on the other with a central corridor -, but rather distributed on all the four walls of the room. This solution is more convincing from the aesthetic point of view, other than lending more comfort to a structure that is space-limited by definition.

The shelves/beds are in solid fir, to conform to the only material of the interior: they have a small containment edge, and two thin iron ladders can be used to easily reach the highest places.

The wooden front door, honeycombed and insulating, gives onto the central space. Two wide closets at the sides of the door are intended to contain respectively ski and ski-poles, and the remaining sport equipment. At the bottom of the second closet there is also a recess for a rechargeable electronic battery.

A wide foldable shelf turns into a table and two small benches can contain additional drawers.

Over the table there is a sideboard which provides further space.

Perimeter walls consist of wooden frameworks with vertical elements, beams and stiffening diagonals covered in insulating materials and thick wooden boards.

A solar panel on the roofing provides the modest amount of light needed inside the structure (spot lightning and, potentially, a video camera). Should the panel linger under the snow for some time, an external pole is equipped with a small fan which generates wind power, other than with a light signaling the position of the refuge to hikers.

BIVACCO F.LLI FANTON img 1
BIVACCO F.LLI FANTON img 2
BIVACCO F.LLI FANTON img 3
BIVACCO F.LLI FANTON img 4
BIVACCO F.LLI FANTON img 5
BIVACCO F.LLI FANTON img 6
BIVACCO F.LLI FANTON img 7
BIVACCO F.LLI FANTON img 8
BIVACCO F.LLI FANTON img 9