TEMPIO SOCREM

Pavia
Team: Massimo Galeotti, Marco Plazzogna

The simple square plan of the building allows the employment of all the available area (20 square meters). The central volume containing the burial recesses is surrounded by a covered colonnade: this filter between indoors and outdoors lets the light in and offers protection against atmospheric agents. The two meters gap separating these surfaces contains a stairway and a ramp connecting the two floors. The new temple Socrem rises up on a square lot defined by a typical cemeterial building: the surrounding walls are coupled with a porticoed net of burial recesses lining the walls on their inner side. The portico is a series of brick arches opening towards the graveyard. The new project evokes this feature by means of a brick portico that houses the circulation system of the building: within this structure, a square plan volume on two floors internally covered with larch boards contains the room with the burial recesses. The access to the temple is given by the stairway and the disabled ramp positioned respectively on the north-west and south-east side of the building. All the four side elevations are almost identical, diversified only by the presence of the ramp and the larch boards panels placed between the columns at the basement level. The simplicity of the building, that recalls the structure of an ancient temple, is coupled with contemporary details, in line with the aim of avoiding the exuberant and excessive structures that too often crowd Italian cemeteries.

TEMPIO SOCREM img 1
TEMPIO SOCREM img 2
TEMPIO SOCREM img 3
TEMPIO SOCREM img 4
TEMPIO SOCREM img 5
TEMPIO SOCREM img 6
TEMPIO SOCREM img 7