VILLA TROPICALE

Ko Phayam, Thailandia
Team: Massimo Galeotti, Elisa Rizzato

Villa Tropicale (the name is a tribute to a study of Luigi Piccinato) is a project born from the dream of two brothers to build two little dwellings coexisting in the same unit in a place discovered during a travel to distant places: Phayan, an isle in the Andaman Sea, in Thailand.

The climate, the wild nature, and the basic techniques available highly affected the architectural composition of the abode. The structure is a shell of reinforced concrete, and the raised ground floor is covered in wood. The concrete ensures resistance and durability against both atmospheric agents, and insects and mushrooms that could potentially deteriorate the pillars. The access to the raised ground floor is provided by a ladder in reinforced concrete and wood that leads to the common terrace, the hub of the habitable floor. The rooms of the house are simmetrically developed, so that the living areas are adjoining, while the bedrooms are diametrically opposed.

Air recirculation is granted by many openings and airways in the exterior frames, the walls, and the roofing. The location on the lot considers, other than the logistics of the arrival on the spot from a small street, solar rays and the view on the property land.

VILLA TROPICALE img 1
VILLA TROPICALE img 2
VILLA TROPICALE img 3
VILLA TROPICALE img 4
VILLA TROPICALE img 5
VILLA TROPICALE img 6
VILLA TROPICALE img 7
VILLA TROPICALE img 8
VILLA TROPICALE img 9